Lägenhetstemperaturen


Så håller du värmen i din lägenhet.
Varför känns det kallare i lägenheten ibland under vintern? Och vad kan man göra åt det? Vi reder ut några vanliga myter om inomhusklimatet under vintern och tipsar om hur du själv kan påverka komforten i din lägenhet.

Varför blir det så ojämn temperatur på höst och vår?
Värmesystemet är av typen fjärrvärme och är helt automatiserat och inte någonting styrelsen slår på en viss tid på året. Elementen sköter sig själva när det behövs beroende på utomhustemperaturen. Men i början av hösten kan det finnas en viss tröghet i systemet att "komma igång", så det kan behövas att forcera den automatiska värmeregleringen en smula.

Under hösten och våren är det alltid besvärligt att reglera inomhustemperaturen, eftersom utomhustemperaturen varierar så kraftigt—upp till 10 grader på ett och samma dygn. Det kan vara frost, minusgrader och stark vind på morgonen och upp till 10 grader med stark strålande sol som ligger på och värmer genom fönster och väggar under dagen.

För att helt kompensera för växlingarna i temperaturen skulle man behöva skicka ut en ”övervärme” till i värmesystemet. Problemet är att för varje grad ”övertemperatur” ökar kostnaden för uppvärmningen med 5 %, så detta vill man helst undvika.

Varför blir det inte varmt på elementen?
För att nå en inomhustemperatur på 20–22 grader vid 0 grader Celsius utetemperatur skickas vanligtvis 35-gradigt vatten ut till elementen. 35 grader är ju inte särskilt varmt, svalare än kroppstemperatur, men det är tillräckligt för att värma upp huset. Så när du känner med handen på elementet och det är ”ljummet”, eller om elementet känns kallare nertill än upptill, så fungerar det som det ska.

Det innebär att elementen kan vara svala ibland och varma en stund senare. Om elementen är kalla betyder det inte att de är trasiga. De slås automatiskt på och av för att hålla en jämn inomhustemperatur på 20 grader. Faller utomhustemperaturen snabbt från noll till minus 10 grader så kan det bli lite kallare i lägenheten innan värmesystemet hinner ikapp.

Täpper du igen ventilationen så försvinner visserligen draget precis vid öppningen, men det hindrar också värmen från att sprida sig från elementen ut i rummen. Var inte rädd för ”drag” från ventilationen, det är delvis den som värmer upp din lägenhet. Det kan också känna kallt runt fönster men det betyder inte att de inte är täta. I de flesta fall handlar det inte om drag från fönstren utan om köldstrålning. Det går igenom vanligt fönsterglas precis som solstrålning och påverkar inte temperaturen mitt i rummet.

Vad kan jag göra om jag tycker att det är för kallt?
För att veta om det är något fel i uppvärmningen av din lägenhet behöver du mäta temperaturen under 4–5 dygn. Logga temperaturen genom att lägga en termometer på t.ex. köksbordet, en bit från fönstret, och läsa av den några gånger per dygn. Lägg inte termometern i ett fönster (kallras från fönsterytan) eller på golvet. Är lägenhetstemperaturen under 20 grader varaktigt kan du göra en felanmälan.

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, ska temperaturen inomhus i våra lägenheter under uppvärmningssäsongen vara minst 20 grader.